DİH (Duyusal İşlemleme Hassasiyeti) Nedir ?

DİH, temel olarak kişilerin sosyal ve fiziksel çevrelerindeki içsel veya dışsal kaynaklı uyaranları algılama, yorumlama ve bunlara tepki verme yetilerindeki hassasiyet olarak tanımlanan kalıtımsal bir mizaç özelliğidir.  İçsel uyaranlar açlık , acı, ağrı vs; dışsal uyaranlar da yüksek ses, parlak ışık, keskin koku olabilir (Şengül-İnal, & Sümer,2018).

Akademik alanda ve kuramsal çerçevede DİH olarak adlandırılan bu şeyi biz aslında biliyoruz. Aşırı hassas insanlar…

Yani siz şiddet içeren görüntülere bakamıyorsanız, bir haksızlığa maruz kaldığınızda ya da sizin gözünüz önünde biri maruz kaldığında gözleriniz doluyorsa, etrafınızdakilerin ruh hali sizi fazlasıyla etkiliyorsa ya da insanların yüzündeki en ufak mimik değişimlerini bile algılayabiliyorsanız, etrafınız sizi içine kapanık, çekingen olarak nitelendiriyorsa, kalabalık, gürültülü, ışıl ışıl büyük odalı, şaşaalı ortamlar sizi geriyor rahatsız ediyorsa hatta bedeninizle ilgili bir şeyler misal çok aç olmak konsantrasyonunuzu bozuyorsa siz de aşırı hassas bir insan olabilirsiniz.

“Dünya, hassas kalpler için bir cehennemdir” demiş ya Goethe de; işte ben de zaman zaman tam da böyle hissederim. Ama kalıtımsal olduğunu öğrenmek beni şaşırttı biraz. Annem, babam pek de böyle değiller hatta özellikle baba tarafım çok baskın karakterlere sahiptir :) Ama belki yetişme tarzının da biraz etkisi olabilir. Biraz baskıcı bir ortamda büyüdük desem yalan olmaz ama yine de 5 kardeş arasındaki en hassas kişi yine benim sanırım :/

Bazen utangaç, içe kapanık hatta bazen “ezik” olarak da görülmenize sebep olan bu farklı duyusal işleme olayının aslında çok da kötü bir şey olmadığını!, pandemi günlerinin birinde, “Bu avokado çekirdeğini ne yapsam acaba?” diye youtube’a yazdığımda karşıma çıkan ve hemen kanım kaynayıp takip etmeye başladığım canım “Gizem Altheimer” ın son videosundan o kadar iyi anladım ki…

İyi ki izledim ben bu videoyu dedim. Hatta benim gibi hisseden herkes izlemeli dedim. Ve kendisinden izin alarak videoyu buraya da ekliyorum. Diğer videolarına da göz atın. Günlük huzur dozunuzu almış oluyorsunuz böylece :)

Kaynakça :

Şengül-İnal, G., & Sümer, N. (2018). Duyusal işlemleme hassasiyeti: kuramsal çerçeve ve derleme çalışması. Türk Psikoloji Yazıları21(42), 38-54.

Gizem Altheimer Youtube Kanalı: https://www.youtube.com/channel/UCP89s6K_C2sLcdUK5YORWQQ

Gizem Altheimer Instagram: https://www.instagram.com/gizemaltheimer/